Brf Söderbourgen
Ordningsregler
ORDNINGSREGLER
För Bostadsrättsföreningen SöderbourgenDet här bör du veta om föreningens ordningsregler.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen ochverkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingårockså ordningsfrågorna.
Detta innebär att styrelsen har det yttersta ansvaret för att det är ordning och redabåde i och utanför huset/husen men Du som bostadsrättsinnehavare är skyldig atträtta Dig efter ordningsreglerna, om inte särskilda orsaker föreligger. Att bo ibostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du intebara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter motföreningen och övriga medlemmar!
För vem gäller reglerna
Ordningsregler gäller inte bara för Dig som bostadsrättsinnehavare. Ävenfamiljemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utförarbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också förandrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna ävendem.
Vad händer om reglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skallfår bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övrigamedlemmar kan inte leda till uppsägning.Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefteroch om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan detbli fråga om uppsägning.I särskilda fall kan bostadsrättsinnehavaren bli skyldig att själv stå förkostnader som uppstår i samband med att ordningsreglerna inte följs.
Har du frågor
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen attkontakta styrelsen.
Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 14 oktober 2009, att gälla from 1 november 2009.
Om allmän säkerhet
a) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader förunderhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt medfastighetsskötarfirman enligt anslag i porten.
Om säkerhet
a) Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när Du öppnarvia porttelefonen.
c) Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
d) Pga. brandrisk och utrymningssäkerhet får inte lösa föremål som tillhörbostadsrättsinnehavarna placeras i trapphusen (dörrmattor, skor, blommor, cyklar,barnvagnar, rullatorer). Det underlättar även städningen om trapphusen hålls friafrån föremål.
e) Var försiktig med eld.
f) Din lägenhet bör vara utrustad med en brandvarnare.
g) Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.
Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Varockså sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning iDin lägenhet när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av allabostadsrättsinnehavare gemensamt.
Balkonger
Balkonger får inte användas för:a) Permanent förvaring av föremål som inte tillhör normal balkongmöblering.
b) Skakning av mattor, sängkläder mm.
c) Grillning, om inte närboende grannar har gett sitt samtycke.
Placera blomlådor innanför balkongräcket och vattna försiktigt så att det inte kommervatten på balkongen nedanför.
Se till att balkongdörren är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vidkraftig nederbörd och/eller snösmältning.
För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.
Mattpiskning
För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm finns piskställning på gården. OBS! Det är ej tillåtet att låsa fast cyklar i piskställningen.
Matning av fåglar
Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten (dvs. inte heller på balkongerna) pågrund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
Tvättstuga
Föreningen har totalt 1st tvättstuga där två lägenheter kan tvätta samtidigt. Det övrebokningssystemet avser de tre maskinerna längst in i tvättstugan (torkrum 1) och detnedre bokningssystemet avser de två maskinerna närmst dörren (torkrum 2).Tvättmaskinen längst in i tvättstugan är främst avsedd för mattvätt. Bokningsregleroch särskilda ordningsregler finns anslagna vid tvättstugan.
Glöm inte att tömma luddfiltret i torktumlaren när du är färdig samt attsopa/tvätta av golvet i tvättstugan/torkrummet!
OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt.
Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer
Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummet/på gården/västra sidan av gången/icykelstället och inte parkeras utanför porten.Varken cyklar, barnvagnar eller rullatorer får placeras i entrén eller trapphuset.
Gården
a) Föräldrar ansvara för att barnens leksaker cyklar mm samlas ihop efter dagensslut och lämnas på anvisad förvaringsplats.
b) Gården får inte användas för privata arrangemang så som större fester.
c) Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sättskadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- ochsotfläckar.
d) Avlägsna cigarettfimpar och övrigt skräp som uppkommer efter utomhusaktiviteter.
Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
a) Föreningen källsorterar avfallet; markerade kärl för olika avfallsprodukter finnsplacerade i soprummet. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn.
b) Sopnedkastet får endast användas för sedvanligt hushållsavfall (se mer nedan).– Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soptrumman och isoprummet.– Pressa inte ner överfulla påsar då dessa lätt fastnar i trumman, töm hellresoporna oftare.– Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada.
c) Grovsoprummet används för skrymmande avfall så som kartonger och mindrerenoveringsavfall. Grovsoprummet används INTE för avfall så som möbler,madrasser, större renoveringsrester eller annat större skräp.– Kartonger och annat emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme;föreningen betalar för varje tömning!– Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i grovsoprummet utan skalämnas på närmaste miljöstation.– Respektive bostadsrättsinnehavare ansvarar för att egenförbrukade tomglas/flaskorförs till glasinsamling.
d) Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas igrovsoporna. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmastemiljöstation.
e) Tidningar lämnas i rummet för återvinning.
Du ansvarar själv för att frakta bort sådant som inte får kastas igrovsoprummet.
Källare
I källaren får personliga tillhörigheter förvaras endast på avsedd plats. Gångarna skahållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendomi källaren.
Parabolantenn
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annanutomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastighetenoch inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djuretsspillning.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boendeär skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och interättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagdfrån lägenheten. Skyldigheten gäller lägenheten men också i gemensammautrymmen som t ex trapphus, hiss och tvättstuga. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 påkvällen till kl 7 på morgonen. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskinerunder denna tid.Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att Du stör.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andrahand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska varaskriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyralägenheten. Normalt godkänner styrelsen andrahandsuthyrning för ett år i taget. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå frånbesittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtals bort genomansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår ilägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenhetenräknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glasoch bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se tillatt det repareras.Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen.Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den somdrabbas.En särskild bostadsrättsförsäkring är ett bra skydd om olyckan är framme och varjebostadsrättsinnehavare uppmanas att teckna en sådan.
Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nyaskåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsenstillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan detockså behövas en bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att visa hänsyn till deomkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i förstahand utföras under dagtid.Kom ihåg att Du ansvarar för det avfall som uppstår vid lägenhetsförändringenoch som inte får kastas i grovsoprummet, t ex större rör, skåp, golvrester osv.Fastighetens ventilation drivs av ett gemensamt fläktsystem och för att det skallfungera optimalt skall det finnas ventiler i samtliga rum i samtliga lägenheter. Det ärinte tillåtet att byta köksfläkt eller utföra omfattande renoveringar av lägenheten utanatt på förhand informera styrelsen. Vid byte av köksfläkt får endast FLÄKTKÅPA installeras.
Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertarDin lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får ägarum. Tag därför gärna reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammansmed ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas tillstyrelsen. Lämna gärna kvar dessa ordningsregler till den som övertar Din lägenhet!Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.
Kabel-TV
Fastigheten är ansluten till Tele 2 och deras basutbud av kanaler ingår i månadsavgiften.
Bredband
Abonnemang ingår i månadsavgiften.
Försäkring
Alla medlemmar behöver ha en särskild försäkring till respektive bostadsrätt som även täcker skador som kan åstadkommas på andras lägenheter, prata med ert försäkringsbolag.
Bostadsrättsföreningen har även en försäkring, bostadsrättstillägsförsäkring, denna kan hjälpa till vid plötslig och oförutsedd skada i er lägenhet eller på fast inredning som bostadsrättshavaren själv har bekostat. Kontakta styrelsen för mer information om olyckan är framme. Denna försäkring ersätter inte den bostadsrättsförsäkring som innehavaren måste ha, utan är bara ett tillägg.
Uthyrning
Uthyrning i andra hand Uthyrning i andra hand så måste alltid godkännas av styrelsen. Det kan vara för till exempel att studera på annan ort, prova på boende med partner eller liknande.
Uthyrning i andra hand godkänns bara i 1 år i taget. Uthyrning som verksamhet att tjäna pengar är däremot förbjudet, tillexempel med tjänster så som AirBnB.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas en bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.
Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att visa hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid.
Kom ihåg att Du ansvarar för det avfall som uppstår vid lägenhetsförändringen och som inte får kastas i grovsoprummet, t ex större rör, skåp, golvrester osv.
Fastighetens ventilation drivs av ett gemensamt fläktsystem och för att det skall fungera optimalt skall det finnas ventiler i samtliga rum i samtliga lägenheter. Det är inte tillåtet att byta köksfläkt eller utföra omfattande renoveringar av lägenheten utan att på förhand informera styrelsen. Vid byte av köksfläkt får endast FLÄKTKÅPA installeras.
Föreningen ansvarar för fastighetens fasad och för att vi skall få enhetlighet i utseendet av fastigheten skall balkongskydd vara i samma blå kulör, enligt nedan.
Balkongskydd ska köpas på Galant Plast på Odinsplatsen 2, Göteborg. Tel:013-152816.
Välj mellan de två nedanstående med prisexempel per idag (150220):
Där finns två snarlika blå färger.(färgkod 8238)
a) Sunbrella markisväv (Bleu Nuit) 120 cm bred. Kostnad: 315:- /löpmeter
b) Fritidsväv acryl 130 cm bred. Kostnad: 125:- /löpmeter
Kostnader som tillkommer är 150:-/m för arbetet att sy upp balkongskyddet samt öljetter för att kunna montera balkongskyddet, 18:-/st.
Prisexempel
Ett ca 4m långt balkongskydd mot Södra vägen:
4,3 m tyg (sömsmån inkluderad) för 315:-/m = 1355:-
Kostnad för arbete 4.3m x 150:- = 645:-
34st öljetter a 18:-/st = 612:-
Totalt 2610:- inkl moms.
Monteringen av balkongskyddet får man göra själv.
Nycklar
Föreningen kommer med info
Fastigheten och föreningen har inga egna parkeringsplatser.
Tillgängliga alternativ är tex boendekort eller P-huset vid lilla ingången till Liseberg, låst garageplats för ca 1100kr/mån alt. utomhusplats som är billigare. P-bolaget förvaltar över parkeringsplatserna.
Tvättstuga finns i källaren och är utrustad med 5 st tvättmaskiner samt 2 st torktumlare. Det finns 10 st tvättider per dag 7 dagar i veckan (2x5 tider). Det finns även tillgång till två torkrum (ett per tvättid).
Tänk på att respektera varandras tvättider, torka rent efter dig och tömma "luddlådan" på torktumlarna!
Fastighetens öppna spisar är fungerande och vid eldning ska följande beaktas för att inte rök ska läcka in i lägenheten eller till grannar.
Varje öppen spis har en egen rökkanal nästan hela vägen ut i det fria, på skorstenstoppen är rökkanalerna förbundna med varandra i en samlingslåda för rökgasfläkten. Stannar fläkten kan rök störta ner i egen och grannars rökkanaler och tränga ut i lägenheterna, ett stängt spjäll bromsar men hindrar ej helt rök från att läcka in.
Att ta hand om soporna på ett bra sätt är inte bara bra för miljön utan även för vår förenings ekonomi.
I vårt soprum finns det ett antal kärl och dessa bör inte fyllas mer än att locken går att stänga, för då finns det risk att Renova inte hämtar våra sopor. Slängs det sopor i fel kärl kan vi få dyra böter.
Det är även givet att saker inte får lämnas på golvet. Lika så är det givet att en inte slänger fimpar ellerdylikt vare sig från balkongen eller på annat sätt skräpa ner på vårt område eller runt om.
Till de sopor det inte finns något kärl för hänvisas till återvinningsstation.
Mottagning av felanmälan görs per telefon under HSB Göteborgs gällande
Kontorstider måndag – fredag.
Telefontiderna kan variera under semestertid och vid storhelger.
Jourtjänst per telefon upprätthålls vardagar övrig tid samt lördag, söndag och
helgdagar hela dygnet.
Telefonnummer till Kundtjänst: 010-442 24 24
Telefonnummer till Securitas: 010-470 55 98
Felanmälan via webben: www.hsb.se/goteborg
Akuta fel
Vid akuta fel så som vattenläckor m.m. utanför ordinarie arbetstid, kvällar och
helger kontakta SOS alarm tel. 031 – 344 11 70
Felanmälan fastighetsskötsel
Föreningen anlitar HSB för fastighetsskötsel. Felanmälan skall alltid göras till HSB direkt.
FÖRVALTNINGSKONTOR
HSB GÖTEBORG
Team Centrum
Box 311 11
400 32 GÖTEBORG
Öppetider:
Måndag: 08.00–18.00
Tis–tors: 08.00–17.00
Fredag: 08.00–15.00
Besöksadress: Första Långgatan 28A
Telefon: 010-442 20 00
Fel i lägenhet eller området
Kundtjänst: 010-442 24 24
Öppetider:
Måndag: 08.00-18.00
Tis-Tors: 08.00-17.00
Fredag: 08.00-15.00
Anmälan kan även göras på www.hsb.se/goteborg Där väljer du felanmälan via web och klickar i "Söderbourgen" - din felanmälan hanmar då hos vår fastighetsskötare.
AKUTA FEL
Vid akuta fel så som vattenläckor, strömavbrott m.m. utöver ordinarie arbetstid, kvällar och helger:
SOS ALARM: telefon: 031 – 334 11 70
Alt Hiss
Erik Björkgren 031-7572864
Tomas (förstahandskontakt) 0734 68 41 71
HSB
Mats fastighetsskötare 0761 28 49 18
Maria Tellin chef 0707 21 51 49
HSB Trädgård
0725 84 86 46
Södra vägens låssmed
031-832025
Klotterjägarna
Tommy 0709 21 22 29
Fjärrvärme Göteborg
Anders 070 547 64 39
Jour: 031- 62 62 62
Göteborgs Kommun sophämtning
031-3682768
Ajour trading
Martin 070 79 07 704
Locksafe
Emelie 031-83 15 45
Elektriker Fågelbergs el
Björn Grytö 0705 21 24 20
Enebackens måleri
Reine Ankargren 0704- 22 12 99
Anders Göteborgs Energi Jour (endast styrelsen)
070 544 64 39
BRF Söderbourgen
22-3443-000
F397
838 Frösön
Organisationsnummer: 7696105076
För mer hjälp av hantverkare, offert och betalning sker av medlem själv
Vasa Entreprenad - Fastighetskonsult
Christer 0706632300